Rafaello, bez pieczenia
Najbardziej kobiece, rozpływające się w ustach, otulone po same brzegi kokosowymi wiórkami. Ekspresowe Rafaello dla Was, na Dzień Kobiet – deser, któremu nie oprze się żadna kobieta.
Ciasto jest bardzo proste, może być prezentem też od Ciebie. Bukiet tulipanów, pyszne ciacho zrobione od serca, może kieliszek dobrego wina? Dasz radę! Gwarantuję Ci, że uśmiech na twarzy kobiety jest nieunikniony, szczery i prawdziwy.
Aleeeee… jest to też idealna propozycja na kokosowy deser w babskim gronie 🙂
Składniki:
Krem:
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki amaretto
- 500 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 200 g herbatników „petitki”
- 100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Mleczko kokosowe i wiórki gotować pod przykryciem na małym palniku przez około 20 min, aż wiórki kokosowe wchłoną całe mleczko.
Odstawić i dodać połamaną białą czekoladę i amaretto. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce.
W mikserze utrzeć mascarpone i cukier puder. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać.
Spód 25 cm formy wyłożyć herbatnikami. Na spodzie rozsmarować masę kokosową i znów wyłożyć herbatnikami. I tak na przemian, aż do wykorzystania całej masy kokosowej. Ostatnią warstwą powinna być masa kokosowa.
Dekoracja:
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić kulkami kokosowymi.
Smacznego! 🙂