Wielkanocna baba drożdżowa
Jak na Babę przystało, upiec Babę by wypadało 😉 Drożdżowa, z rodzynkami, królowa wielkanocnego stołu. Moja ulubiona!
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 80 g cukru
- 25 g drożdży (świeżych)
- 40 g masła (stopionego i ostudzonego)
- 125 ml mleka
- 1 jajo
- 1 żółtko
- otarta skórka z cytryny
Dodatkowo:
- 50 – 100 g rodzynek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić.
Z podanych składników zagnieść ciasto (bez rozczynu!), aby było dość miękkie i elastyczne. Na koniec dodać rodzynki i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny).
Piec przez 30 – 40 min w temperaturze 180ºC, aż wetknięty patyczek w babę, będzie suchy. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, następnie schłodzić na kratce.
Dekoracja:
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 3 – 4 łyżkami soku z cytryny lub wody).
Smacznego!