Jajko ma honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Jednak nie tylko od święta, bowiem jego zastosowanie w kuchni jest przeogromne! Co warto o nim wiedzieć?
Jajka nie tylko są pożywne, ale też niezwykle użyteczne w kuchni. Żółtka jajek wzbogacają i zagęszczają kremy i desery, a piana z białek to podstawa meryngów, sufletów i musów. Jajek używa się do sernika, kruchych ciast czy gotowanych puddingów. Robi się też z nich śliczną, błyszczącą glazurę na cieście francuskim.
Wiele osób uważa, że powinno się ograniczać spożywanie jajek ze względu na zawarty w żółtku cholesterol. Zdrowym osobom składnik ten nie zaszkodzi, dlatego na pewno nie powinny go całkowicie eliminować ze swojej diety. Wskazane jest je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Jajka dostarczają organizmowi dużo białka, żelaza, cynku, lecytyny, a także witaminy: A, D, E, K i B12. Są również źródłem kwasu foliowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
To jak wybrać te najlepsze?
Najzdrowsze jajka pochodzą od kur z hodowli ekologicznej, ponieważ żywią się one naturalnym pokarmem i mają zapewnione komfortowe warunki życia. O tym skąd pochodzi jajko kupowane w sklepie, dowiemy się z umieszczonego na nim oznakowania:
0 – hodowla ekologiczna (kury żyją na wolnym wybiegu, karmione są trawą i ekologiczną karmą bez dodatków chemicznych)
1 – wolny wybieg (podobnie jak w przypadku chowu ekologicznego, kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach, natomiast na noc jest zamykana w klatce)
2 – chów ściółkowy (kura żyje w sztucznych warunkach, w budynkach gdzie zagęszczenie wynosi 25 ptaków na metr kwadratowy, ale może chodzić swobodnie i posiada dostęp do piasku i grzęd)
3 – chów klatkowy (kura żyje w małej metalowej klatce gdzie nie może rozprostować skrzydeł, do karmy mogą być dodawane niezdrowe dla nas substancje, na przykład hormony przyspieszające wzrost drobiu)
Najlepsze ciasta i desery to świeże jajka. Jak je odróżnić?
Świeże jajka mają jasne, spoiste żółtka otoczone gęstym kleistym białkiem. W starszych jajkach białko oddziela się i staje się płynne. Białko starszych jajek nie ubija się na sztywną pianę – chociaż to sam dotyczy jajek jedno- lub dwudniowych. Świeżość jajek zbadamy w szklance z wodą. Świeże jajko leży na dnie szklanki, bo ma mało powietrza w komorze powietrznej u okrągłego końca. Gdy jajko starzeje się, komora rośnie i jajko podnosi się z dna.
Teraz wiesz już to co najważniejsze. Udanych wypieków! 🙂