Domowa granola, bezglutenowa (1 słoik)
Moje ulubione śniadanie jest kremowe, słodkie i kolorowe od owoców. Ma po prostu cieszyć oko 🙂 Granola jest bardzo szybka do przygotowania. Wystarczy zamieszać ulubione składniki, wrzucić na kilka chwil do piekarnika i gotowe. Ale uwaga! Wciąga! Po pierwszej łyżce masz ochotę na kolejną i kolejną…. Dlatego warto dodawać, dosypywać, zmieniać tą chrupiącą mieszankę. Latem dodaję więcej płatków i jagód goji, jesienią więcej orzechów laskowych i włoskich, pokrojonych suszonych moreli. Pyyycha!
Składniki:
- 200 g bezglutenowych płatków owsianych (lub płatków jaglanych)
- 50 g sezamu
- 50 g pestek słonecznika
- 100 g migdałów
- 1 łyżeczka soli
- 90 g przecieru jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g brązowego cukru
- 70 g miodu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Po upieczeniu:
- 130 g żurawiny
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 20-30 minut. W trakcie pieczenia co ok.10 minut przemieszać granolę. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia. Po wystudzeniu pokruszyć zbyt zbite kawałki dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!