Strudel gruszkowy z ciasteczkami amaretti
Pierwsza wzmianka o strudlu pochodzi z 1698 roku, kiedy to wiedeński piekarz Peug spisał swój sekretny przepis. Samo słowo strudel odnosi się do sposobu wykonania i oznacza nic innego jak owoce zawinięte i zapieczone w cienkim cieście. Wymarzone ciasto na późną jesień lub wczesną zimę, podane na zimno lub na ciepło z gałką lodów waniliowych…
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo (ok. 300 g)
- 85 g masła, roztopionego, plus niewielka ilość do wysmarowania formy
- 4 dojrzałe gruszki, umyte, obrane, pozbawione gniazd i pokrojonych w kostkę
- drobno starta na tarce skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 100 g pokruszonych ciasteczek amaretti
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC i posmarować blachę masłem.
Wymieszać razem gruszki, skórkę cytrynową, sok z cytryny, cukier brązowy i waniliowy, cynamon i połowę pokruszonych ciasteczek.
Na czystej, bawełnianej ściereczce, oprószonej mąką ułożyć 2 arkusze ciasta filo zachodzące na siebie.
Posmarować ciasto odrobiną stopionego masła i posypać jedną trzecią pokruszonych ciasteczek. Przkryć dwoma kolejnymi płatami ciasta, posmarować masłem i posypać ciasteczkami. Proces powtórzyć jeszcze raz.
Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta rozłożyć nadzienie, w odległości 2,5 cm od krawędzi i zawijać strudel, pomagając sobie ściereczką. Końce powstałej rolady zawinąć pod spód.
Przełożyć ciasto na blachę, posmarować masłem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min, aż ciasto zrobi się złociste i chrupiące.
Dekoracja:
Gotowy strudel oprószyć lekko cukrem pudrem i udekorować. Podawać na ciepło lub zimno, pokrojony w grube plastry.
Smacznego!