Piernik Express
Szybki, pyszny i wilgotny! Przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą.
Składniki:
- 120 g masła
- 250 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- ok. 400 g powideł śliwkowych
Polewa:
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 175ºC.
W większym rondelku na małym palniku roztopić masło z cukrem. Zdjąć z palnika i dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika oraz kakao, wymieszać. Dodać mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając, dodać w kilku partiach przesianą mąkę z sodą. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Prostokątną blachę o wymiarach 26 x 13 cm posmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną (można również mąką, otrębami, płatkami owsianymi). Przelać masę do formy i piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Chłodne ciasto przekroić poziomo na 3 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, znów posmarować powidłami i przykryć trzecim ostatnim. Wierzch polać polewą. W garnuszku na małym palniku, ciągle mieszając roztopić połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Dekoracja:
Piernik oblać czekoladą i udekorować pierniczkami alpejskimi lub orzechami i suszonymi śliwkami. Przechowywać w pojemniku na ciasto.
Smacznego! 🙂