Okazje Pierniki Przepisy Wigilia i Święta

Piernik Express

Piernik Express

Szybki, pyszny i wilgotny! Przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą.

Składniki:
  • 120 g masła
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Polewa:

  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 175ºC.

W większym rondelku na małym palniku roztopić masło z cukrem. Zdjąć z palnika i dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika oraz kakao, wymieszać. Dodać mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając, dodać w kilku partiach przesianą mąkę z sodą. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Prostokątną blachę o wymiarach 26 x 13 cm posmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną (można również mąką, otrębami, płatkami owsianymi). Przelać masę do formy i piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Chłodne ciasto przekroić poziomo na 3 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, znów posmarować powidłami i przykryć trzecim ostatnim. Wierzch polać polewą. W garnuszku na małym palniku, ciągle mieszając roztopić połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

Dekoracja:

Piernik oblać czekoladą i udekorować pierniczkami alpejskimi lub orzechami i suszonymi śliwkami. Przechowywać w pojemniku na ciasto.

Smacznego! 🙂

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *