Brownie z musem piernikowym
Wilgotne, mocno czekoladowe brownie, o korzennym zapachu, przełożone powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia puszysty i kremowy mus piernikowy. Idealna propozycja na świąteczny stół. U mnie znajdzie się na pewno, a u Ciebie?
Składniki:
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g kostki masła
- 250 ml mleka mleka
- 220 g cukru
- 6 jajek
- 3 czubate łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
- pierniczki lukrowane około 8-10 sztuk
- 20 ml rumu (opcjonalnie)
Masa piernikowa:
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 20 ml zimnej wody
- 200 g mlecznej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka rumu
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta zmielonego imbiru
- szczypta zmielonego cynamonu
Przełożenie:
- słoiczek powideł śliwkowych, około 290 g
Dodatkowo:
- około 15 pierniczków w polewie czekoladowej
Wykonanie:
Brownie:
Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze sobą i odstawić na do ostudzenia.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać ostudzoną masę czekoladową i rum i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę, kakao, cynamon i ręcznie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Wsypać drobno posiekane pierniczki i ponownie wymieszać.
Blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy i piec około 50-60 minut w temperaturze 160°C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę piernikową.
Przełożenie:
Wystudzony sernik posmarować z wierzchu powidłami śliwkowymi.
Mus piernikowy:
Do małej miseczki wsypać żelatynę w proszku, zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Mleczną czekoladę i 200 ml śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Dodać rum, przyprawę korzenną, cynamon, imbir i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do misy malaksera wlać pozostałą schłodzoną śmietankę (200 ml) i ubić.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodać połowę ubitej śmietany i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i ponownie wymieszać.
Gotowy mus przełożyć na brownie pokryte powidłami śliwkowymi i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dekoracja:
Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Każdy kawałek udekorować pierniczkiem w czekoladzie. Całość obficie posypać pokruszonymi pierniczkami.
Smacznego! 😉