Pierniczki
Jak co roku, za ten wypiek zabieram się zdecydowanie za późno. Z pewnością nie tylko ja na tydzień przed świętami przypominam sobie, że już najwyższy czas upiec świąteczne pierniczki. Przyznaje się! Co roku były za twarde, a nadawały się do zjedzenia dopiero w okolicach sylwestra. Tym razem opanowałam przepis, który jest dla zapominalskich. Jest ekspresowy i gwarantuje, że pierniczki będą nie dość że mięciutkie, to i przepyszne.
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 średnie jaja
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki karmelu
- 10 ml rumu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 700 g mąki pszennej
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jaja i dalej ucierać aby masa była napowietrzona. Dodać miód i karmel.
Karmel:
Na patelnie lub w rondelku o grubym dnie wsypać 4 łyżki cukru i zalać 1-2 łyżkami wody. Całość powoli gotować. Należy zwrócić uwagę, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy. Mieszać. Gdy na karmelu pojawią się bąbelki należy przestać używać łyżki i kolistymi ruchami mieszać patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor.
Gorący wlać do masy i wciąż ucierać. Następnie po kolei dodawać miód, rum i jogurt.
Do wciąż miksującej się masy kolejno dodawać przyprawę do piernika, kakao i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto i wstawić do schłodzenia (około 30 min) do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oprószyć mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość centymetra. Wyciąć kształty i przełożyć na blachę. Piec przez 15 minut. Pierniczki delikatnie zdjąć z blachy i studzić na kratce.
Dekoracja:
Cukier puder do posypania lub lukier.
Lukier:
Cukier dokładnie rozprowadzić z gorącą wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Dla smaku można dodać sok z cytryny. Dekorować przed podaniem.
Smacznego!