Bezglutenowy sernik z makiem
Lekki, puszysty, z makiem i do tego bezglutenowy. Świąteczna, sernikowa propozycja dla zabieganych.
Składniki:
Masa serowa:
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1 kg sera z wiaderka
- 125 g sera mascarpone
- 150 g cukru
- 3 średnie jaja
- 1 żółtko
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- otarta skórka z pomarańczy
- otarta skórka z cytryny
Masa makowa:
- 200 g masy makowej z bakaliami
- 1 jajko
- 50 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny.
Wykonanie:
W mikserze wymieszać ser, mascarpone i cukier. Dodać jajko (jedno po drugim) i żółtko. Po kolei dodawać śmietankę, mąkę i białą czekoladę stopioną w kąpieli wodnej. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ręcznie wmieszać otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
Przelać do formy 24 cm, wysmarowanej masłem, a boki formy wyłożone papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170ºC.
Do miksera przełożyć masę makową i chwilę wymieszać. Dodać jajko i śmietankę. Mieszać, aż masa spulchnie. Przełożyć na masę serową po łyżce w różne miejsca i widelcem zrobić esy floresy, delikatnie mieszając przy tym obie masy.
Formę otoczyć folią aluminiową (z dołu i boków), a na dno piekarnika włożyć formę z wrzącą wodą. Piec 120 minut. Ważne, aby w formie przez cały czas pieczenia znajdowała się woda. Nie można dopuścić aby cała wyparowała, dlatego w razie konieczności należy dolewać.
Dekoracja:
Przygotować lukier. Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.Wylać na schłodzony sernik.
Smacznego!