Tort makowy z wiśniami
Wilgotne, makowe blaty, przełożone wiśniami i kawowym kremem. Przepis jest prosty, smak powalający, a prezentacja bardzo efektowna.
Składniki:
Biszkopt:
- 350 g gotowej masy makowej z bakaliami
- 7 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g mascarpone
- 7 średnich jaj
- 1/2 szklanki cukru pudru
Do nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki rumu
Krem:
- 200 g śmietanki 30%
- 750 g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy
Polewa:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 500 g wiśni bez pestek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Spód 26 cm formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
Masę makową wymieszać z kaszą, proszkiem do pieczenia i z mascarpone. Żółtka ubić na puszystą i gęstą masę z cukrem pudrem, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do tortownicy i piec 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i rozkroić na 2 blaty.
W mikserze ubić śmietankę, mascarpone i cukier puder. Sztywną masę zmieszać ręcznie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki.
Ostudzoną kawę zmieszać z rumem.
Przełożenie:
Pierwszy blat przełożyć na paterę i nasączyć. Wyłożyć krem, a później wiśnie. Nałożyć drugi blat, nasączyć, a pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki. Wstawić do lodówki i przygotować polewę.
Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy śmietanka się zagotuje, ściągnąć rondelek z palnika i stale mieszając dodać czekoladę i masło. Tak przygotowaną polewą oblać torcik. Wstawić do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Kawałki gorzkiej czekolady, świeże czereśnie.
Smacznego!