Francuskie ciasto cytrusowe
Wiosenne, puszyste, wilgotne ciasto cytrusowe. Przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, a składników potrzeba jedynie czterech – mąki, cukru, jajek i masła.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z pomarańczy i cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z 125 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz szczyptę soli. Delikatnie mieszając wlewać roztopione masło, do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę z 125 g cukru pudru. Dodać do masy żółtkowej i ostrożnie wymieszać łopatką. Przełożyć do formy. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
wygląda apetycznie 🙂