Sernik na zimno z krystaliczną galaretką, malinami i borówkami
Szybki, pyszny i prosty! Puszysty sernik na zimno ze świeżymi malinami i borówkami w „lodowej” galaretce z orzeźwiającą nutką cytryny. Wyśmienity na nadchodzące upalne dni 😉
Składniki:
Na spód:
- 100 g masła
- 140 g pokruszonych herbatników
- 20 g kakao
Masa sernikowa:
- 200 g śmietanki kremówki (min. 30%)
- 120 g cukru pudru
- 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka (np. Piątnica)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 20 g żelatyny + 150 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 krystaliczne galaretki o smaku cytrynowym (polecam Dr. Oetker)
- ok. 300 g borówek
- ok. 100 g malin
Wykonanie:
W garnuszku, na małym palniku podgrzać masło, do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. Do malaksera włożyć herbatniki, zmiksować. Gdy nie mamy malaksera, herbatniki przełożyć do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka zmiażdżyć je na bardzo drobne kawałki /ale nie na pył/. Połamane herbatniki wsypać do garnuszka z masłem. Dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Czekoladowo – herbatnikową masę równomiernie rozprowadzić na spodzie tortownicy. Włożyć do lodówki na 30 min, do schłodzenia. W tym czasie przygotować masę jogurtową.
Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą (ok. 150 ml), tylko do jej przykrycia, wymieszać. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Odstawić do stężenia na 10-15 min.
W dużej misie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać twaróg i otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia składników.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać /nie wolno jej zagotować, wtedy traci woje właściwości żelujące/ na kuchence lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Jeśli powstaną grudki, lekko podgrzać aż powstanie jednolita konsystencja. Powoli wlać do masy serowej i wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na czekoladowo – herbatnikowy spód, ułożyć na niej owoce i wstawić do lodówki do ponownego schłodzenia.
Galaretka
Zagotować wodę i odmierzyć 800 ml. Wsypać zawartość 2 torebek i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wyjąć sernik z lodówki i zalać lekko tężejącą galaretką owoce. Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki do pełnego stężenia galaretki (około 2-3 godziny).
Smacznego! 🙂