Tiramisu z truskawkami
Przygotowanie – ekspresowe, a efekt – wyśmienity! Kawowy aromat połączony ze słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami. Deser bez pieczenia, idealny na letnie dni.
Składniki:
- 750 g mascarpone
- 400 g śmietanki (min. 30%)
- 210 g cukru pudru
- 4 szklanki mocnej czarnej kawy /schłodzonej/
- 8 łyżek amaretto lub brandy
- ok. 500 g podłużnych biszkoptów
- ok. 1 kg truskawek
- kilka łyżeczek kakao w proszku
Wykonanie:
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić na gęsty krem.
Kawę i alkohol wlać do miski. Wydzielić połowę biszkoptów i szybko zanurzać je w kawie z obu stron. Osączyć nadmiar i ułożyć ciasno na dnie głębokiego półmiska o wymiarach 35 x 25 cm. . Posmarować połową kremu. Wyłożyć pokrojone w grube plastry truskawki, dociskając je do kremu.
Zanurzyć pozostałe biszkopty i w taki sam sposób ułożyć drugą warstwę. Wygładzić powierzchnię i środek obficie posypać kakao w proszku. Chłodzić w lodówce przez 2 godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatem.
Dekoracja:
Przed samym podaniem środek tiramisu obficie posypać połówkami truskawek i udekorować listkami mięty.
Smacznego! 😉