Serduszka cynamonowe
Pyszne, kruche i pięknie pachnące ciasteczka cynamonowe. Prędkość z jaką znikają z talerza jest niewiarygodna! Może skusisz się na podwojenie wszystkich składników i tym samym sprawisz sobie dwa razy więcej słodkiej przyjemności? 🙂
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka cynamonu (można dać więcej)
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominało kruszonkę.
Dodać jajko, cukier puder, cynamon, imbir i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka.
Piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić na kratce.
Smacznego!