Wilgotna baba czekoladowo-rumowa
Tym razem bardzo czekoladowo! Wilgotna i puszysta babka z nasączonymi w rumie rodzynkami. Szybka propozycja dla wszystkich zabieganych i smakoszy czekoladowych wypieków.
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju rzepakowego
Polewa:
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę.
W innej misce wymieszać roztrzepane jaja, mleko i olej rzepakowy.
Do miski z suchymi składnikami dodać lekko przestudzoną czekoladę, mokre składniki i rodzynki. Ręcznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przelać do formy i piec 45-55 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC (góra – dół).
Dekoracja:
Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Mieszać do rozpuszczenia. Gładką polewę wylać na babkę.
Smacznego!
Super opis dla takiego amatora jak ja ;D szybkie i proste. Zrobiłem pierwszy raz w życiu i wyszło prawie jak na zdjęciu xD Pozdrawiam Babę!!!