Fit Brownie z kaszy jaglanej z orzechami
Szybkie, wilgotne, bezglutenowe brownie. Każdy się zastanawia, czy czuć tą kaszę, a może buraka lub fasolę w cieście. Otóż nie! Wystarczy podać ciacho największemu łasuchowi. Sprawdź czy wyczuje inny niż czekolada składnik…
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 g mleka (z laktozą, bez laktozy, ryżowe, sojowe)
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 120 g miodu
- 60 g kakao
- 2 jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Kaszę przelać gorącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym palniku przez około 25 min (aż kasza wchłonie cały płyn).
Masło, miód i czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać jajka, jogurt i kakao i ugotowaną kaszę. Całość zblendować na gładką masę.
Do czekoladowej masy wmieszać szpatułką pokruszone orzechy.
Formę o wymiarach 35cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec 30 minut w 180ºC.
Smacznego!