Czekolada, mak i pomarańcza. To nie może się nie udać! Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt? Niebo w gębie…
Składniki:
Spód brownie:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 6 płaskich łyżek kakao
- 4 czubate łyżki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie jaja
Krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 70 g cukru pudru
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Polewa:
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 500 g maku z puszki
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180ºC. W rondelku rozpuścić masło z cukrem pudrem i połamaną na kawałki czekoladą. Po kolei dodawać sól, kakao i mąkę i proszek do pieczenia. Ściągnąć rondelek z palnika i dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy 26 cm i piec 22 minuty. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Na chłodny czekoladowy spód wyłożyć masę makową.
W mikserze ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Do gęstego kremu wmieszać skórkę z pomarańczy. Wyłożyć na makową masę i wyrównać.
Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Mieszać do rozpuszczenia. Gładką polewę wylać na krem i równo rozprowadzić. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Dekoracja:
Ćwiartka pomarańczy. Ewentualnie biały mak do posypania, lub granulki cukru.
Smacznego!