Drożdżowe bułeczki z konfiturą malinową
W oczekiwaniu na pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny… drożdżowe bułeczki. Za oknem jeszcze jej nie widać, natomiast w mojej kuchni przygotowania na jej przyjęcie zostały już rozpoczęte. W sam raz na te zimowe jeszcze dni, ale gwarantuję – na wiosenne też będą wyśmienite. Puchate, mięciutkie, ze słodką malinową konfiturą i oblane lśniącym lukrem.
Składniki na 16 porcji:
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 50 g mąki
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 100 ml mleka
- 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoik, najlepiej domowej konfitury, malinowej
- 2 białka
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Zaczyn:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Wymieszać z mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Żółtka wymieszać z mlekiem i roztopionym, przestudzonym masłem.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, wlać rozczyn oraz mleczno – jajeczną masę. Dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i podzielić na 16 porcji. Z każdej uformować placek, wyłożyć łyżeczkę konfitury i zalepić formując kulę. Bułeczki układać w natłuszczonym 28 cm naczyniu żaroodpornym. Przykryć i ponownie i odstawić do wyrośnięcia.
Białka rozmącić i posmarować wierzch bułeczek. Piec przez 20 – 25 min w temperaturze 200ºC.
Wyjąć i przestudzić.
Dekoracja:
Przygotować lukier. Cukier dokładnie rozprowadzić z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka soku, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.
lub
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!