Karpatka
Niby banalne – góry i doliny, przełożone kremem. Próbowałam ich wiele, jeszcze więcej ich wypiekałam, aby dojść do tej jednej… Prostej i smakowitej. Po wzlotach i upadkach (jak na karpatkę przystało) opanowałam właśnie ten przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki wody
- 180 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Krem:
- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 8 łyżek cukru pudru
- 1,3 l mleka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z masłem. Zdjąć z palnika. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać do momentu uzyskania gęstej i jednolitej masy. Odstawić i schłodzić. Wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita i nie będzie miała żadnych grudek. Otrzymaną masę podzielić na dwie części.
Formę o wymiarach 35 cm x 30 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 210ºC.
Pierwszą część przełożyć do formy i rozprowadzić po całości uzyskując cienką i gładką warstwę. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejne 15 minut. Wystudzić.
Tą samą czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Jeżeli mamy dwie formy o tym samym wymiarze, można wypiec ciasto jednocześnie.
Krem:
1 litr mleka zagotować z cukrem pudrem. Zdjąć z palnika, cały czas mieszając dodać 300 ml mleka zmieszanego z budyniami. Przykryć folią spożywczą (tak aby nie powstał kożuch) i schłodzić.
Masło spulchnić w mikserze, dodać masę budyniową i miksować na gładki krem.
Na pierwszą część ciasta wylać krem, a następnie przykryć drugą częścią ciasta.
Dekoracja:
Gotową karpatkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam karpatkę
ja też 🙂
ja też 🙂