Świąteczna szarlotka
Unoszący się zapach prażonych jabłek z miodem, jest jednym z moich ulubionych. Jeśli domownicy rozproszeni są w różnych miejscach, to gdy zapach rozniesie się po domu, wszyscy zbierają się w okolicach kuchni. I nagle wszystkie przedświąteczne waśnie zostają odstawione w kąt. Magia ciasta, czy może jeszcze gorąca kruszonka, którą nie raz każdy poparzył sobie podniebienie? Jedno jest pewne, w trakcie świąt tego ciasta nie powinno zabraknąć.
Składniki:
Spód:
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 120 g zmielonych migdałów
- 375 g mąki pszennej
Nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 75 g miodu
Krem waniliowy:
- 6 g żelatyny w proszku
- 30 g wody
- 40 g śmietanki 30%
- 40 g cukru waniliowego (lub 80 g cukru i 1 szt. laski wanilii)
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu sproszkowanego
Wykonanie:
W mikserze utrzeć masło z cukrem do otrzymania pulchnej masy. Dodać żółtka do otrzymania emulsji. Dodać mąkę, cynamon i ręcznie wmieszać zmielone migdały. Formę 30 cm formy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.Ciasto wyłożyć na spód i oblepić boki formy. Schłodzić przez około godzinę w lodówce. Wypiekać przez 20 min w temperaturze 170ºC.
Jabłka pokroić w kostkę. Miód i cukier skarmelizować:
Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka, wsypać cukier i wlać miód, podgrzewać na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Te dwa składniki powinny się połączyć, wtedy dodać masło. Do takiej masy wrzucić cząstki jabłek i prażyć. Schłodzić i wyłożyć na upieczony spód.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia (10-15 min). Podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietankę z cukrem i ziarnami ubić, następnie cały czas mieszając dodać płynną żelatynę. Wyłożyć na masę jabłkową i odstawić do schłodzenia.
Dekoracja:
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć razem. Pokruszyć w palcach i wyłożyć na prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać przez około 20 min w temperaturze 150ºC. Po przestygnięciu wysypać na krem waniliowy.
Kruszonka i suszone jabłka z jesiennych zbiorów 🙂
Smacznego!
Wow! Najpiękniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek widziałam!! 🙂
Bardzo mi miło 🙂