Torcik makowy
Jest to mój świąteczny faworyt. Delikatny, nie za słodki, bo przełamany smakiem pomarańczy. Doskonały deser, na nadchodzący czas rodzinnych spotkań.
Składniki:
Biszkopt:
- 150 g cukru
- 6 średnich jajek
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g maku niebieskiego (suchy, mielony)
Poncz:
- 200 g wody
- 100 g cukru
- 50 g rumu
Mus:
- 100 g mleka
- 2 żółtka ze średnich jajek
- 20 g cukru
- 170 g białej czekolady
- 25 g oleju
- 350 g śmietanki 30%
Polewa:
- 250 g białej czekolady
- 75 g oleju
- biały barwnik (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 500 g dżemu z pomarańczy
- pomarańcza
Wykonanie:
Biszkopt:
Napowietrzyć jaja z cukrem do uzyskania białej, pulchnej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. Ręcznie wmieszać w jajeczną masę tylko do połączenia składników.
Przelać do okrągłej 26 cm formy wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 180ºC około 15-20 min (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Poncz:
Zagotować wodę, wsypać cukier i ponownie doprowadzić do zagotowania. Delikatnie mieszać i dalej gotować przez 2 minuty. Schłodzić i dodać rum. Namoczyć pierwszą i drugą warstwę biszkoptu.
Mus z białej czekolady:
W rondelku zagotować mleko. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek wlewać stopniowo gorące mleko cały czas mieszając łyżką. Przelać do garnka i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje (około 3 minuty). Nie doprowadzić do wrzenia i nadmiernego podgrzania masy – krem natychmiast się zwarzy. A gdy jajka się zetną, masy nie będzie można już odratować. Powinna mieć gładką konsystencję. Do ciepłego kremu dodać olej i białą czekoladę. Dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przelać do schłodzonej miski przykryć folią spożywczą (powinna dotykać kremu) i odstawić do ostygnięcia (25ºC) na blat kuchenny lub do lodówki.
Śmietankę ubić i ręcznie wmieszać schłodzony krem.
Polewa:
W garnuszku rozpuścić olej i białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W przypadku użycia białego barwnika, połączyć rozpuszczony krem z barwnikiem za pomocą blendera.
Przełożenie:
Pierwszy ze spodów, ułożyć na paterze. Nasączyć rumowym ponczem. Posmarować dżemem z pomarańczy. Następnie nałożyć porcję kremu. Przykryć kolejnym blatem. Znowu nasączyć i przełożyć dżemem i kremem. Nakładamy ostatni blat, górę i boki dekorujemy kremem. Poczekać aż krem zastygnie i oblać makowy torcik polewą.
Dekoracja:
Udekorować pomarańczą pokrojoną w ćwiartki, makiem. Opcjonalnie małymi bezikami.
Smacznego!
zrobiłem i sprawdziłem. pycha. będę robić to ciasto na święta . polecam.
M.A.
Bardzo się cieszę 😉