Ciasta Okazje Pierniki Wigilia i Święta

Brownie z musem piernikowym

Brownie z musem piernikowym

Wilgotne, mocno czekoladowe brownie, o korzennym zapachu, przełożone powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia puszysty i kremowy mus piernikowy. Idealna propozycja na świąteczny stół. U mnie znajdzie się na pewno, a u Ciebie?

Składniki:

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g kostki masła
  • 250 ml mleka mleka
  • 220 g cukru
  • 6 jajek
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • pierniczki lukrowane około 8-10 sztuk
  • 20 ml rumu (opcjonalnie)

Masa piernikowa:

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 20 ml zimnej wody
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka rumu
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta zmielonego imbiru
  • szczypta zmielonego cynamonu

Przełożenie:

  • słoiczek powideł śliwkowych, około 290 g

Dodatkowo:

  • około 15 pierniczków w polewie czekoladowej
Wykonanie:

Brownie:

Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze sobą i odstawić na do ostudzenia.

Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać ostudzoną masę czekoladową i rum i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę, kakao, cynamon i ręcznie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Wsypać drobno posiekane pierniczki i ponownie wymieszać.

Blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy i piec około 50-60 minut w temperaturze 160°C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę piernikową.

Przełożenie:

Wystudzony sernik posmarować z wierzchu powidłami śliwkowymi.

Mus piernikowy:

Do małej miseczki wsypać żelatynę w proszku, zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Mleczną czekoladę i 200 ml śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Dodać rum, przyprawę korzenną, cynamon, imbir i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Do misy malaksera wlać pozostałą schłodzoną śmietankę (200 ml) i ubić.

Do wystudzonej masy czekoladowej dodać połowę ubitej śmietany i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i ponownie wymieszać.

Gotowy mus przełożyć na brownie pokryte powidłami śliwkowymi i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Dekoracja:

Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Każdy kawałek udekorować pierniczkiem w czekoladzie. Całość obficie posypać pokruszonymi pierniczkami.

Smacznego! 😉

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *