Piernik przekładany powidłami
Korzenny zapach tego ciasta zwiastuje święta. Najsmaczniejszy jest ten dojrzewający, dlatego najwyższy czas na upieczenie świątecznego piernika. Dobry do kawy i do śledzia – piernik pełen miodu, aromatycznych przypraw, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 8 jajek
- 500 g naturalnego miodu
- 2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- łyżka proszku do pieczenia
- 40 g przyprawy korzennej
- 4 łyżki kakao
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- ok. 1 kg powideł śliwkowych
Dodatkowo:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- pół łyżeczki masła
Wykonanie:
Formę 24×34 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 170ºC.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodając po jednym żółtku. Stale ucierając dodać miód. Wszystkie suche składniki zmieszać i dodawać do masy ciągle mieszając. Dodać skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatne (najlepiej ręcznie) wmieszać do masy tylko do połączenia składników. Masę wylać do formy i piec przez 50 – 60 minut.
Wystudzone ciasto piernikowe przekroić na 3 blaty. Każdy przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 – 4 dni w chłodnym miejscu. Piernik polać czekoladą.
Dekoracja:
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy śmietanka się zagotuje, ściągnąć rondelek z palnika i stale mieszając dodać czekoladę i masło. Tak przygotowaną polewą oblać piernik. Zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Zostawić w chłodnym miejscu.
Smacznego!