Domowa szarlotka
Od kilku dni marzyłam o cieście wilgotnym, pełnym jabłek, z dodatkiem cynamonu i nie za słodkim. Musiało być szybkie do wykonania, bo ochota była ogromna, ale czasu jak zwykle mało.
I tak zaczęłam ucierać masło, dodałam brązowy cukier, jajka, mąkę i JABŁKA i do piekarnika. Zostało tylko to oczekiwanie, 50 minut trwało wieczność! Ale gdy tylko poczułam zapach jabłek w połączeniu z cynamonem wiedziałam, że to jest właśnie to. Wyjęłam z piekarnika, uszy trzęsły mi się ze szczęścia!! Nie mogłam się powstrzymać, więc podniebienie oczywiście poparzone, ale uśmiech na twarzy mój i domowników, wprost nie do opisania.
Składniki:
Nadzienie:
- 3 duże (lub 4 małe)jabłka
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Ciasto:
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 180 g cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 190 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem z wanilią i cynamonem.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z brązowym cukrem, dodać po 1 jajku i ucierać aż masa będzie puszysta i jasna. Wsypać mąkę porcjami i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.
Dodać jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do keksówki i piec około 50 min. do suchego patyczka.
Dekoracja:
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 😉