Jogurtowe ciasto z żurawiną
Jedno z najprostszych ciast i do tego jedno z moich ulubionych. Puszyste, wilgotne i lekkie. Najbardziej smakuje mi jeszcze ciepłe, posmarowane masłem lub domową konfiturą 🙂 Zapakowane w folię utrzymuje świeżość i wilgotność, dzięki czemu jeszcze przez kilka dni mogę się nim delektować przy porannej herbacie. Wam też polecam!
Składniki:
- 50 g żurawiny
- 200 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 125 g jogurtu greckiego
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, serek waniliowy, jogurt i wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, proszek i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać żurawinę i przelać do małej keksówki o wymiarach 23 cm x 12 cm.
Piec 50-60 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC (góra – dół).
Dekoracja:
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!