Krem bardzo czekoladowy, bezglutenowy
Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Mocno czekoladowy, puszysty w środku krem, na pewno zaspokoi Twoją słodką pokusę. Prosty i szybki przepis, nie wymagający dużego wkładu pracy. Pyszny i delikatny, jestem pewna, że każdego wprowadzi w doskonały nastrój.
Składniki na 6 porcji:
- 260 ml śmietany kremówki min 30%
- 120 ml mleka
- 230 g dobrej, ciemnej czekolady
- 3 żółtka
- 90 g drobnego cukru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Cienko posmarować masłem foremki o średnicy 10 cm i ustawić je w głębokim naczyniu do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
W garnuszku podgrzać śmietankę i mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i stale mieszać, aż czekolada się rozpuści.
W naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i ubijać, aż będą puszyste i gęste. Dodać do ubitych żółtek rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać.
Przełożyć krem do foremek, napełniając je do dwóch trzecich. Wlać do naczynia tyle wody, aby sięgała do połowy foremek. Piec 45-55 minut, aż krem lekko podrośnie i będzie gąbczasty.
Wyjąć z naczynia i zupełnie ostudzić. Przykryć folią i chłodzić w lodówce minimum 5 godzin przed podaniem.
Dekoracja:
Śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub za pomocą łyżki) ozdobić wierzch kremu. Posypać przesianym kakao.
Smacznego!