Muffinki „pijana wiśnia w czekoladzie”
Bardzo mocno czekoladowe muffinki z dodatkiem wiśni nasączonych w amaretto i dodatkowo otulone czekoladową polewą. Skusisz się na taką słodką chwilę zapomnienia?
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g wiśnie drylowanych ze słoika
- 100 g amaretto (rumu, likieru wiśniowego)
- 2 łyżki cukru
- 150 g mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 2 średnie jaja
- 190 g jogurtu greckiego
- 50 g oleju rzepakowego
Polewa:
- 100 g śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 75%)
Dodatkowo:
- 12 wiśni ze słoika
Sposób wykonania:
Wiśnie odcedzić, umieścić w małym garnuszku, dodać cukier i zalać alkoholem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na 1 godzinę*.
Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wymieszać.
W kolejnym naczyniu umieścić jajka, olej, jogurt grecki i cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać nasączone ameretto wiśnie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek (3/4 wysokości). Piec 25 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Oblać polewą.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gęstniejącą czekoladą oblać muffinki.
Dekoracja:
Każdą muffinką udekorować wiśnią*.
Smacznego!
*jeśli mamy więcej czasu, najlepiej odstawić je na całą noc
*pod ręką miałam jedynie czereśnie 😉