Sernik na zimno z borówkami
Pomimo, że zimno i chłodno już na dworze, to warto przypomnieć sobie o ciepłych i długich letnich dniach. Stąd powstał lekki, puszysty sernik. Prosty i szybki w przygotowaniu, deser bez pieczenia.
Składniki:
Spód:
- 150 g okrągłych biszkoptów
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera
- 1000 g śmietany kremówki 30%
- 15 łyżek cukru pudru
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- 30 g żelatyny
- 500 g borówek
Dodatkowo:
- 125 g borówek
- płatki kokosowe
- żurawina (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żelatynę zalać do przykrycia (ok. 220 ml wody) i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
W tym czasie dno 30 cm formy wyłożyć papierem do pieczenia i ciasno poukładać biszkopty (najlepsze są okrągłe biszkopty dla dzieci). Nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z cukrem pudrem.
Żelatynę podgrzać na małym palniku aż się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania, wtedy traci swoje właściwości żelujące) i odstawić.
W mikserze ubić śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstej masy. Dodać zmielony ser i wlać lekko przestudzoną żelatynę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Do osobnej miski przełożyć 400 g powstałej masy, będzie to krem na wierzch sernika. Do masy serowej dodać borówki i ręcznie wymieszać szpatułką. Przelać na spód z biszkoptów. Na masę serową z borówkami wyłożyć pozostałe 400 g masy serowej i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja:
Przed podaniem posypać borówkami, żurawiną i płatkami orzechów.
Smacznego!