Sernik piernikowy
Smak korzennych przypraw, połączony z puszystym smakiem sera i karmelową polewą. Jest to błyskawiczna kremowa propozycja na świąteczny stół. Udekorowana pierniczkami, bo jak mogłoby ich zabraknąć!
Składniki:
Spód:
- 280 g piernikowych kruchych ciasteczek
- 200 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 500 g mascarpone
- 220 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g pokruszonych piernikowych ciasteczek
Dodatkowo:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Okrągłą formę 25 cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku, na małym palniku podgrzać masło, do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. Do malaksera włożyć piernikowe ciasteczka, zmiksować. Gdy nie mamy malaksera, ciasteczka przełożyć do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka zmiażdżyć je na bardzo drobne kawałki /ale nie na pył/. Połamane ciasteczka wsypać do garnuszka z masłem. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do formy i wyrównać. Na czas przygotowania masy serowej włożyć formę do lodówki.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser, mascarpone i cukier puder krótko wymieszać w mikserze. Na wolnych obrotach dodać śmietankę. Mieszać tylko do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, skruszone pierniczki i wymieszać. Gotową masę serową przełożyć do formy i wyrównać. Piec 75 minut w temperaturze 170ºC. Aby sernik nie opadł, najpierw należy uchylić drzwiczki piekarnika. Po około 15 minutach wyjąć sernik do ostygnięcia.
Masa kajmakowa:
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą do przykrycia. Gotować pod przykryciem przez 3 godziny. Puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie, dlatego w razie potrzeby należy wodę uzupełniać. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Gdy puszka będzie już zimna, otwieramy i wykładamy na sernik. Udekorować piernikami.
Smacznego!