Czekoladowo – kokosowa tarta z chia i malinami, bez pieczenia
Szybka, bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna. Ale to nie koniec! Jest też bez pieczenia! Smaczna? Spróbuj, a się przekonasz.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
Warstwa kokosowa:
- mleczko kokosowe z 3 puszek mleka kokosowego (każda po 400 ml)
- 4 łyżki chia
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki żelatyny (lub agar-agar)
Dodatkowo:
- około 400 g malin
- kilka łyżek płatków lub wiórków kokosowych
Wykonanie:
Spód:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsączyć i zblendować na gładką masę. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, kakaem, miodem i olejem kokosowym. Wylepić boki i spód tarty o średnicy 24 cm. Wyłożony spód włożyć do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotować masę kokosową.
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe (bez wody!) wymieszać z chia i odstawić do napęcznienia.
Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia, wymieszać. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Odstawić do stężenia na 10-15 min.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać /nie wolno jej zagotować, wtedy traci woje właściwości żelujące/ na kuchence lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia.
Uwaga! Jeśli używamy agar, należy doprowadzić do zagotowania, a następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Dodać mleko kokosowe z lekko napęczniałym chia oraz miód (do smaku), jeszcze chwile podgrzewać, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia, następnie wylać na spód tarty i schować do lodówki do stężenia.
Dekoracja:
Przed podaniem wierzch tarty udekorować malinami i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego! 😉