Wiosenna tarta z malinami i borówkami
Kruchy spód, śmietanowa masa i świeże owoce. Lekkie i słodkie. Najlepszy deser na gorącą wiosnę i nadchodzące upalne lato. Udekorowana świeżymi owocami, nie tylko podniebienie zachwyci swoim smakiem, ale też ucieszy oko… O tak!
Składniki:
Kruchy spód:
- 125 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem:
- 400 g śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- około 450 g owoców (maliny, truskawki, borówki)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.
Formę (szklaną lub ceramiczną) o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty. Obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać fasolę lub ryż (mogą być też to specjalne kulki ceramiczne), które obciążą ciasto. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ubić mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem do otrzymania gęstej masy. Wyłożyć na podpieczony spód.
Dekoracja:
Ulubione owoce wyłożyć na wierzch tarty. Przyozdobić listkiem mięty.
Voilà!
Smacznego!:)