Świąteczna wuzetka
Czekoladowe ciasto przełożone grubą warstwą lekkiego, śmietankowego kremu, otulone gorzką polewą i udekorowane śmietankowymi różyczkami. Intensywny smak i zapach domowych powideł doskonale komponuje się ze świąteczną atmosferą. Znakomite do zimowej kawy lub na urodzinowe przyjęcie.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 75 g mąki
- 17 g kakao
- 25 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do nasączenia:
- 1/4 mocnej kawy
- 1/4 amaretto
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych (około 280 g)
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 120 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając w partiach cukier. W momencie gdy cukier nie będzie wyczuwalny w masie, dodać roztrzepane żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao i ponownie wymieszać szpatułką Wlać ostudzone masło i ponownie, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Dolny blat ciasta skropić połową przygotowanego pączu, następnie rozsmarować na nim powidła.
Masa śmietankowa:
Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.
Bardzo zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec, ciągle ubijając wlewać cienką stróżką przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryć drugim biszkoptem, skropić go pozostałą częścią ponczu.
Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
Dekoracja:
Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę.
Smacznego! 😉
Wuzetka to najlepsza klasyka wśród ciast! 🙂
Zgadzam się! Jest to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa 🙂